Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Tjedni izvještaj: Zbog pada dolara plemeniti metali dobili prostor za novi rast cijena

/
Posted By
/
Categories

U pozitivnom „teritoriju“ završila je cijena zlata nakon zatvaranja njujorške burze u petak – u danu velikog raspona cijena, prosječna vrijednost ostvarene kupoprodaje porasla je za 0,4 posto u odnosu na dan ranije, pri čemu je dnevni minimum iznosio 1082.10, a dnevni maksimum 1100.40 dolara po unci. Još je bolje rezultate ostvarilo srebro, čija je prosječna cijena porasla za više od jedan posto, a dnevni raspon cijena kretao se između 14.53 i 15.12 dolara po unci.
Ključni razlog novog rasta cijena zlata jest pad vrijednosti dolara, koji se dogodio nakon objave izvještaja o stanju (ne)zaposlenosti u SAD-u. Naime, pokazatelji u tom izvještaju bili su pozitivni, pogotovo u usporedbi s ranijim razdobljima, no ipak ispod najavljivanih očekivanja, što je donekle oborilo iznimno visoke indekse dolara u usporedbi s ostalim svjetskim valutama. Tako su i plemeniti metali „došli do daha“, i tu priliku iskoristili za novi rast vrijednosti. I to u „negativnom okruženju“ budući da su cijene sirove nafte koja plemenitim metalima predstavlja komplementarno tržište, na povijesno niskim razinama, uz najavu daljnjeg pada.
Prema procjenama stručnjaka, u sljedećem razdoblju kretanje cijena zlata trebalo bi ostati neutralno, odnosno cijena bi trebala ostati vezana uz rang od oko 1.100 dolara, uz lagani rast prema razini od 1.110 dolara za uncu. Takvu procjenu podržava činjenica da zbog tradicionalnog perioda godišnjih odmora neće biti mnogo aktivnosti na tržištu pa će cijene diktirati manje količine kupljenih i prodanih sirovina. Ipak, prevladavajuće je mišljenje da se zlato oslobodilo pritiska na prodaju te da bi u srednjeročnom, a osobito dugoročnom razdoblju, moglo nastaviti svoj put prema višim razinama cijena. Tome će svakako pridonijeti i oporavak potražnje na azijskom tržištu, koje se prošlog tjedna snažno uključilo u poslovne aktivnosti vezane uz plemenite metale.