Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Tjedni izvještaj: Zlato je završilo tjedan u značajnom plusu, očekuje se nastavak rasta cijena

/
Posted By
/
Categories

Tjedan ispunjen optimizmom na tržištu plemenitih metala zlato je zaključilo uz znatan plus u odnosu na njegov početak, i to je prvi puta u posljednjih mjesec dana da se radni tjedan na burzama zaključuje u „pozitivnom teritoriju“. Jučer, u petak, cijena zlata na njujorškoj burzi kretala se između 1111.10 i 1121.90 dolara za uncu, a cijena srebra između 15.10 i 15.71 dolara za uncu. Ključni faktor u ovom uzletu cjena plemenitih metala bila je situacija u Kini, gdje je odlukom vlade i središnje banke provedena devalvacija yuana koji je u nekoliko dana oslabljen za oko tri posto prema dolaru. To je uzrokovalo i snažan pritisak na prodaju američke valute, kojoj je također smanjena cijena, a za razliku od sirove nafte čiji je trend cijena i dalje u opadanju, plemeniti metali su „iskoristili priliku“ i ojačali za otprilike tri posto u pet dana. Naime, nije samo odnos valuta bio uzrok akvizicija zlata, već i činjenica da potez Kine unosi nestabilnost na međunarodno tržište, gdje se plemeniti metali vide kao prirodna „sigurna luka“ za ulagački kapital.
Kina će u fokusu ulagača biti i idućeg tjedna, slažu se analtičari, koji očekuju daljnji rast cijena plemenitih metala i u narednoj sedmici. Prema riječima stručnjaka, iako su kineske vlasti najavile da je devalvacija nacionalne valute završena, očekuje se da će njihov prošlotjedni potez još uvijek nastaviti izazivati posljedice na globalnom tržištu valuta, kao „okidač“ za svojevrsni „valutni rat“. U takvoj neizvjesnoj situaciji trebali bi profitirati vlasnici investicijskog zlata koje se i dalje smatra najsigurnijim ulaganjem, osobito u trenutcima financijske i monetarne nestabilnosti.
Dio analitičara koji poziva na oprez smatra da je realno da bi američke Federalne rezerve mogle u rujnu povećati referentne kamatnjake, što bi imalo negativne posljedice na zlato, iako se većina slaže da će za takav potez FED u situaciji kada državi prijeti deflacija odgoditi za prosinac.