Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Tjedni izvještaj: Zlato ostvarilo najvišu cijenu u ovom polugodištu, izgledi rasta i dalje povoljni

/
Posted By
/
Categories

Protekli tjedan na burzama je donio nove, rekordne cijene zlata u drugom polugodištu 2015. godine, iako je u petak tržište napravilo laganu korekciju cijena temeljenu na višim vrijednostima dolara, ali i želji vlasnika investicijskog zlata da kapitaliziraju značajnu dobit ostvarenu ovog tjedna. Tako je zlato na njujorškoj burzi (NYSE) posljednjeg dana trgovanja ostvarilo raspon cijena od 1174.70 do 1185.70 dolara za uncu, dok je srebro ostalo u rasponu cijena od 15.87 do 16.25 dolara za uncu. Zlato je zadržalo visoke razine cijena, ali ipak nešto niže od ovotjednog maksimuma koji je iznosio 1191.70 dolara za uncu, sasvim blizu „granice otpora“ od 1.200 dolara po unci. Ipak, računajući zaključne cijene od petka u usporedbi s prošlim petkom, porast cijena zlata na tjednoj razini iznosio je više od 2 posto.
Rast cijena plemenitih metala na tržištu pratio je i porast vrijednosti ostalih sirovina na čelu sa sirovom naftom, ali i oporavak burzovnih indeksa, a uzrok svega toga bio je utemeljen u očekivanju ulagača da se Federalne rezerve odustaju od podizanja referentne kamatne stope u ovoj godini.
Analitičari očekuju da će se optimizam investitora zadržati i u narednom tjednu, te da cijene zlata imaju još prostora za rast. Prema očekivanjima, zlato će se kretati u razinama iznad 1.190 dolara za uncu, a dostižnom smatraju i razinu iznad 1.200 dolara za uncu. Prema mišljenju stručnjaka, izgledi za zlato i dugoročno su dobri, posebice uz opuštanje tržišta nakon popuštanja pritiska očekivanog podizanja kamatnih stopa za američko gospodarstvo.