Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Tjedni izvještaj: Zlato zadržalo stabilne cijene, idućeg tjedna očekuje se novi rast vrijednosti

/
Posted By
/
Categories

Zlato je proteklog tjedna uglavnom održavalo stabilnu razinu cijena postignutu u ranijem razdoblju, uz periodičnu izmjenu korektivnih razdoblja i cjenovnih uspona. Snažniji rast plemenitih metala, koji je tek naznačen kao izgledna mogućnost, zasad su spriječije više vrijednosti američkog dolara, oporavak tržišta dionica, kao i želja vlasnika plemenitih metala da kapitaliziraju dobit ostvarenu od početka listopada. Tjedan je na njujorškoj burzi zlato završilo uz raspon cijena od 1158.10 do 1180.40 dolara po unci, dok je srebro zadržalo također stabilne razine cijena koje su se kretale između 15.64 i 16.19 dolara po unci.
Ipak, zbog povoljnih trendova kretanja cijena u protekla tri tjedna, koja su zadržala vrijednost zlata značajno iznad niskih ljetnih razina, većina analitičara tržišta vjeruje u daljnje jačanje plemenitih metala na tržištu, ojačano novom potražnjom za zlatom i srebrom. Čini se da im u korist idu posljednje aktivnosti europske i kineske centralne banke, koje su najavile daljnje spuštanje kamatnih stopa za gospodarstvo, što bi trebalo biti dovoljno da za ovu godinu isključi mogućnost FED-ova podizanja kamatnjaka u SAD-u.
Sljedećeg tjedna investitore očekuje značajan broj ekonomskih izvješća koja bi mogla usmjeriti kretanja na tržištu – između ostalog, sastaje se čelništvo Federalnih rezervi i Japanske banke (Bank of Japan). Značajan faktor u kretanju cijena bit će vrijednost američke valute, koja je strelovitim rastom vrijednosti dolara smanjila priliku zlatu da jače dođe do izražaja. Vrijednost dolara i ponašanje FED-a oko kamatnih stopa i dalje ostaju ključna pitanja u kretanju cijena zlata, no ovog petka sastaje se i vodstvo Bank of Japan koje bi, sudeći prema najavljenim mogućnostima novog ciklusa kvantitativnog popuštanja, moglo dodati svježe „ulje na vatru“ tržištu plemenitih metala.