Trgovinski rat SAD-a i Kine jača potražnju za zlatom

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata ponovo se vratila u svoje „stabilne“ okvire od oko 1.330 dolara za uncu, a s početkom novog tjedna ponovo raste potražnja za plemenitim metalima, prvenstveno zbog bojazni oko trgovniskog rata između SAD-a i Kine koji bi mogao uzdrmati tržišta. Potražnja je posebno pojačana na azijskim tržištima, koja tako nastavljaju trend koji je vladao i proteklih mjesec dana zbog kineske Nove godine, no dok se ranije tražilo fizičko zlato, sada je u fokusu ulagača investicijsko zlato.

Sve to, naravno, utječe na cijenu žute kovine, koja je u laganom rastu, a „vjetar u krila“ daje joj i pad konkurentskih opcija, prije svega američkog dolara koji i dalje slabi. Poticaj za rast zlata dala je neočekivana objava Trumpove administracije da će uvesti carine od 25 posto na uvoz čelika i 10 posto na uvoz aluminija. S obzirom da se očekuje slična reakcija Kine na proizvode iz SAD-a, očekivano, dolar je pao, a poraslo je zlato kojem cijena ionako raste u situacijama velike neizvjesnosti na tržištu jer ga investitori doživljavaju kao „sigurnu luku“ u trenutku ugroženosti kapitala.

U nastavku tjedna, trebat će pratiti odnose između SAD-a i Kine kako bi se mogao odrediti smjer kretanja cijene zlata, no analitičari su suglasni da bi uz pad dolara i rast zabrinutosti na tržištu zlato trebalo ići samo prema gore…