Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Trump kao Brexit: Neočekivana pobjeda donijela snažan skok cijena zlata

/
Posted By
/
Categories

Donald Trump novi je predsjednik SAD-a, a tržište je na tu činjenicu prilično burno reagiralo. Cijene dionica doživjele su značajan pad, a vrijednosti plemenitih metala dosegnule nove visine u svega nekoliko sati po otvaranju svjetskih burzi.

Završnica političke kampanje u SAD-u bila je u fokusu tržišta ovog tjedna, a jučer, kada se pobjeda Hillary Clinton činila vjerojatnom, zlato je prošlo kroz proces korekcije izgubivši oko 0,5 posto vrijednosti. Na njujorškoj burzi ostvarilo je raspon između 1.272,50 i 1.291,30 dolara za uncu, dok je srebro s porastom vrijednosti od oko 1 posto, imalo cijenu od 18,13 do 18,81 dolar po unci.

Investitori koji su iskoristili taj lagani pad cijena zlata u svega nekoliko sati imali su prilike značajno uvećati svoju imovinu, jer cijena je po objavama rezultata koji su pokazali Trumpovu prednost naglo skočila, gotovo pet postotnih poena i dosegla razinu od gotovo 1.340 dolara za uncu. S vremenom se taj inicijalni skok cijena lagano ispuhao, no zlato i dalje bilježi ”plus” od preko 2 posto.