Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Tržište očekuje volatilnost cijena plemenitih metala – zasad se kreću prema višim razinama

/
Posted By
/
Categories

U novi tjedan zlato je ušlo s novim, višim cijenama od petka. Posljednjeg dana trgovanja prošlog tjedna plemeniti metali ostvarili su značajan rast vrijednosti, pa je tako zlato uz prosječan ”plus” od 1,5 posto tijekom trgovanja na njujorškoj burzi postiglo cijene između 1053.10 i 1072.10 dolara za uncu. Srebro je imalo još veći ”skok”, u prosjeku gotovo 3 posto, i raspon cijena od 13.62 do 14.30 dolara za uncu.

Porast vrijednosti plemenitih metala tako je uz optimističnu notu zaključio tjedan u kojem su cijene zlata i srebra imale prilično krivudav put uspona i padova, uglavnom prateći kretanje američke valute i njen odnos prema ključnim svjetskim valutama. Dolar je jačao nakon odluke FED-a o podizanju kamatnih stopa, ali je i padao zbog povlačenja dijela vrijednosti od strane investitora, međutim i zbog činjenice da je kod izjava čelnice Federalnih rezervi Janet Yellen tržište osjetilo zadršku u daljnjim aktivnostima vezanim uz rast kamata. Naime, Yellen je spomenula mogućnost daljnjeg rasta referentnih stopa, no uz ograde koje su vezane uz posljedice niskih cijena nafte na globalno i američko gospodarstvo.

Kretanje dolara i ovog će tjedna obilježiti tržište plemenitih metala, pri čemu bi smanjena likvidnost zbog predstojećih blagdana mogla donijeti i prilično volatilnu situaciju. Predviđanja kretanja cijena, ovisno o izvoru, spominju oba smjera – odnosno, mogućnost nastavka rasta cijena zlata, ali i novog pada prema ”dvostrukom dnu” ovog sektora.

Zasad se situacija čini optimistična za zlato i srebro. U ponedjeljak ujutro cijena zlata porasla je za 0,5 posto u odnosu na zatvaranje njujorške burze, a cijena srebra čak jedan posto…