Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Tržište valuta stabilno dok se svijet sprema za recesiju

/
Posted By
/
Categories

Tržište valuta neočekivano je stabilno u prvom kvartalu ove godine, usprkos gospodarskim pokazateljima da je na pomolu nova globalna recesija. Slična situacija kao i na tržištu plemenitih metala pojavljuje se i na Forexu – interes investitora za sigurnim ulaganjima slabi, a raste „apetit za rizikom“.

Najbolji pokazatelj takvog stanja je britanska funta, koja je u vrijeme najvećeg kaosa oko britanskog izlaska iz EU ujačala 3 posto u odnosu na početak godine. Valute koje se doživljavaju kao „sigurne luke“ za kapital, poput švicarskog franka, gube na vrijednosti, a valute koje ne spadaju u egzotične, ali nisu niti u košarici najvažnijih svjetskih valuta pa su „otvorenije špekulacijama“ – recimo, australski i kanadski dolar – porasle su.

U takvoj situaciji, strategije ključnih investitora usmjerene su na diverzifikaciju i – čekanje. Budući da gospodarski pokazatelji upućuju na značajno usporavanje gospodarstva, a ponašanje igrača na tržištu daje sliku snažnog rasta, izvjesno je da će se između te dvije „stvarnosti“ morati dogoditi usklađenje.