Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Umjereni rast vrijednosti zlata i srebra

/
Posted By
/
Categories

Zlato i srebro u utorak su na svjetskim burzama ostvarili umjereni rast vrijednosti, potaknut prvenstveno vanjskim utjecajima – nižim indeksom američkog dolara te višim cijenama sirove nafte.

Tako je zlato na njujorškoj burzi zabilježilo raspon cijena od 1.231,40 do 1.246,00 dolara za uncu, uz prosječni porast od 0,5 posto, dok je srebro ostvarilo dnevni minimum od 16,75 i dnevni maksimum od 17,25 i to uz prosječni porast od gotovo jedan posto. Rast cijena nastavljan je i u jutarnjim satima u srijedu, kada se zlato sasvim približilo razini od 1.250 dolara za uncu, a srebro dotaknulo također psihološki važnu razinu od 17.50 dolara za uncu.

Analitičari očekuju nastavak lagano pozitivnog trenda, potaknutog i ekonomskim podacima za SAD koji su slabiji od predviđanja, no ključni faktor, uz vrijednost dolara, trebala bi biti današnja objava zapisnika sa sjednice odbora Federalnih rezervi, u kojoj će investitori pokušati pronaći naznake stava američke centralne banke o namjeri podizanja kamatnih stopa u narednom razdoblju.