Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Usprkos korekciji, cijena zlata i dalje 10 posto viša nego početkom godine

/
Posted By
/
Categories

Nakon nekoliko tjedana u kojima se zlato kretalo na rekordnim razinama, uz konstantan rast vrijednosti, prošli tjedan donio je privremenu promjenu trenda, pa se cijena korigirala za nekoliko postotnih poena i stigla do razine od oko 1.310 dolara za uncu, dok je cijena srebra iznosila oko 17,25 dolara za uncu.

Radi se o najnižoj cijeni u protekla tri tjedna, a ključni razlog korekcije vrijednosti plemenitih metala bio je pojačani interes investitora za rizikom, stoga se dio kapitala preusmjerio iz sigurnih ulaganja poput zlata prema rizičnijim investicijama poput vrijednosnih papira, što je dovelo američke burzovne indekse na rekordne razine ili sasvim blizu njih. Dodatan pritisak na cijene zlata imali su negativni vanjski utjecaji – jači dolar i niža cijena sirove nafte.

Ključan događaj ovog tjedna jest sastanak vodstva Federalnih rezervi, pa iako se ne očekuje da će se na ovom sastanku razgovarati o mogućnosti povećanja kamatnih stopa – što bi imalo kratkoročno negativan efekt na cijene plemenitih metala, a pozitivan na dolarski indeks – međutim, izvještaj sa sjednice s pozornosti će se pratiti kako bi investitori „između redaka“ pokušali iščitati ocjenu stanja američkog gospodarstva.

Ipak, usprkos posljednjoj korekciji, činjenica jest da je cijena zlata trenutačno na relativno visokim razinama, da je od početka godine porasla za desetak posto, te da je u utorak nakon nekoliko negativnih dana zabilježen „plus“ koji bi mogao ukazivati na obnovljeni trend rasta vrijednosti zlata.