Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Usprkos rastu gospodarstva, povećana vrijednost zlata

/
Posted By
/
Categories

Kompleksnu situaciju na globalnom tržištu, u kojoj se stvarnost, privid, optimizam i očekivanja investitora u posljednje vrijeme sve više sukobljavaju, dobro ilustrira podatak iz prošlog tjedna. Naime, prema objavljenom izvještaju, američko gospodarstvo prvi kvartal je završilo s plusom od 3,2 posto. No, u danu kada je izvještaj objavljen, dolar je osjetno pao, a cijena zlata značajno se (za dnevnu razinu) povećala, iako bi tržišna logika diktirala upravo suprotnu reakciju investitora.

Ova ilustracija dobro opisuje trenutačni strah (u velikoj mjeri i opravdan) na tržištu da sadašnja optimistična slika uz visoke vrijednosti dioničkih indeksa i ostalih rizičnih instrumenata uz konstantni rast gospodarskih pokazatelja znači napuhavanje balona koji je pred „puknućem“. U strahu od onoga što se „iza brda valja“, mudri ulagači diverzificiraju imovinu, što je i razlog umjerenog rasta cijena zlata koje se zadržava na relativno visokoj razini od oko 1.280 do 1.285 dolara za uncu. 

S obzirom da su plemeniti metali zadržali vrijednost u prošlom tjednu, kada su objavljene optimistične gospodarske informacije, investitori očekuju kako bi u tjednu pred nama zlato moglo preskočiti granicu od 1.300 dolara za uncu.