Usprkos vanjskim pritiscima, cijene zlata ostaju stabilne

/
Posted By
/
Categories

Tržište zlatom reagiralo je krajem prošlog tjedna na tri različita, ali povezana događaja. Prvi od njih je izvještaj o broju novostvorenih poslova u SAD-u, koji je značajno viši od procjena analitičara – umjesto oko 200.000 novih poslova u prošlom mjesecu, koliko su procijenili stručnjaci, izvještaj je pokazao da je američka ekonomija toliko snažno porasla da je otvoreno čak više od 300 tisuća novih poslova. Taj scenarij pozitivno je utjecao na vrijednosti dolara i državnih vrijednosnica, a negativno na investicijsko zlato. Međuti, negativan rezultat nije se dugo zadržao – čim je zlato palo na razinu od oko 1.310 dolara za uncu, investitori su to procijenili kao dobru priliku za ulaganje i cijena se vrlo brzo vratila na svoj ovogodišnji „standard“ od oko 1.315 dolara za uncu.

Drugi događaj je nastup čelnika Federalnih rezervi, Jerome Powella, pred Kongresom, iz kojeg se moglo iščitati očekivanje skorih povećanja kamatnih stopa, moguće već krajem ožujka. Treća vijest je najava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da je spreman sastati se sa čelnikom Sjeverne Koreje Kim Jong Unom. Sve tri vijesti, koje govore o rastu ekonomije i smanjenju globalnih tenzija, trebale bi negativno utjecati na investicijske metale, no usprkos tome, srebro i zlato „dobro se drže“.

U pozadini svega toga može biti i strah investitora od značajnih negativnih posljedica trgovinskog rata koji američka administracija otvara s Kinom i drugim zemljama, a koji bi mogao čitav svijet baciti u razdoblje nove recesije.