Volatilan dan za zlato: Cijena je rasla, padala pa opet rasla

/
Posted By
/
Categories

Nakon umjerenog rasta cijena zlata zbog negativnog rezultata referenduma u Italiji i posljedične ostavke talijanskog premijera Mattea Renzija, vrijednosti plemenitih metala do kraja dana ipak su se korigirale.

Tako je zlato na njujorškoj burzi ostvarilo raspon cijena od 1.157,00 do 1.177,00 dolara za uncu, dok je srebro bilo u rasponu od 16.39 do 16.93 dolara za uncu. U jutarnjim satima u utorak, cijene su ponovo porasle, u prosjeku za 0,2 posto kod zlata, odnosno 0,3 posto kod srebra.

Posljednja tri velika događaja u globalnoj politici – Brexit, izbor Donalda Trumpa i sada talijanski referendum – slijedila su slične obrasce na tržištu: nakon početnog „šoka“ i usmjeravanja kapitala prema sigurnim opcijama poput plemenitih metala, „tržišno klatno“ brzo se okrenulo na suprotnu stranu, odnosno u korist opcijama većeg rizika.

U prilično volatilnom danu, zlato je prvo snažno raslo, pa zatim snažno padalo, da bi se do kraja trgovanja vratilo s dna zahvaljujući pozitivnim faktorima „iz okruženja“: višim cijenama sirove nafte te padu vrijednosti američkog dolara.

Jučer se dogodila i jedna vrlo zanimljiva vijest – zlato je proglašeno dopuštenom investicijom prema šerijatskom zakonu, što je plemenitim metalima otvorilo novo tržište od 1,6 milijardi potencijalnih kupaca, među kojima su mnogi s ozbiljnim kapitalnim zalihama.