Vrijednosti dionica su u snažnom padu, a plemeniti metali ubrzano rastu

/
Posted By
/
Categories

Vrijednosti dionica i burzovnih indeksa su u strmoglavom padu, a cijena zlata u snažnom usponu. Takva je „bilanca“ siječnja, mjeseca u kojem je „panika“ s kineskog tržišta vrijednosnih papira unijela nemir i na zapadnim burzama, a analitičari sve češće spominju mogućnost ponavljanja velike krize otprije osam godina. Pritom značajnu ulogu igraju i cijene nafte – dok su niske cijene nafte, u kombinaciji sa najavama o podizanju kamatnih stopa u SAD-u tijekom prošle godine bile negativan faktor za zlato, sada bi situacija mogla biti obrnuta. Naime, niske cijene sirovine značajno opterećuju naftne kompanije, koje sve teže pronalaze unutarnje rezerve kako bi financirale ovakvo poslovanje, a nesigurnost unose i devalvacije valuta snažnih zemalja izvoznica koje bi, ako se trendu pridruži i Saudijska Arabija, mogle unijeti potpuni kaos na valutno tržište.

U takvoj nesigurnoj situaciji, zlato je traženo zbog svoje postojanosti i stabilnosti, kao jamac zaštite imovine i investicija koja u uvjetima gospodarske krize pruža najveći prinos na kapital. Prosječna cijena zlata stoga je i u petak na njujorškoj burzi porasla za 0,25 posto, i na dnevnoj razini kretala se između 1.109,90 i 1.119,00 dolara za uncu, dok je cijena srebra ostvarila plus od 0,1 posto i dnevni raspon od 14.07 do 14.39 dolara za uncu. Rast cijene plemenitih metala nastavljen je i u ponedjeljak na svjetskom tržištu, pa je cijena u jutarnjim satima porasla 0,35 posto za zlato i 0,5 posto za srebro. Prostora za optimizam ostavljaju i pozitivna očekivanja tržišta, pa cijena zlata s budućom opcijom u travnju ima najbolje rezultate još od siječnja 2015. godine, uz prinos od gotovo 2 posto u proteklom tjednu i više od 5 posto na mjesečnoj razini.

Većina analitičara slaže se da će razdoblje rasta cijena plemenitih metala potrajati, a ukoliko se dohvati razina iz listopada prošle godine koja je bila nešto iznad 1.190 dolara za uncu, očekivanja su da će pozitivan trend za zlato biti dugoročan.