Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Vrijeme „besplatnog“ novca je prošlo – što to znači za valute?

/
Posted By
/
Categories

Nakon desetljeća „upumpavanja“ novca u ekonomske tokove, centralne banke diljem svijeta iduće godine počet će „zatvarati pipu“, upozorava ugledni Bloomberg, koji najavljuje da će kamatne stope koje su godinama bile na nuli ili sasvim blizu nje, početi ubrzano rasti u 2018. godini.

Posljedica takvog pristupa bio je snažan rast vrijednosti dionica i obveznica, koje su dosegnule rekordne razine, a među valutama se kao pobjednik pokazao američki dolar, koji je ove godine dosegao povijesno visoku vrijednost.

Rast kamatnih stopa, koji je prvo krenuo iz SAD-a, nastavio je taj trend porasta dolara, budući da se radilo o kontroliranom i umjerenom podizanju kamatnjaka. No, radi se o procesu koji valja oprezno dozirati – ukoliko istovremeno i Europska centralna banka i Federalne rezerve i Bank of Japan i kineska narodna banka podignu kamatne stope, globalna inflacija mogla bi srušiti vodeće svjetske valute.

Što će prestanak politike „besplatnog novca“ onda značiti za svjetske valute? Prema analizi renomirane tvrtke Russell Investments, dobitnik „valutnog rata“ u 2018. godini trebao bi biti – euro. Svoju procjenu opravdavaju činjenicom da je gospodarski ciklus u eurozoni prilično snažan, a europska valuta trenutačno „potcijenjena“ u odnosu na dolar, koji je na vrhuncu vrijednosti, iako američko gospodarstvo pokazuje slabosti. Negativne procjene ova investicijska kuća daje za japanski jen i britansku funtu, kojoj šteti Brexit, iako bi oslobođena pritiska eurozone, u dugoročnom razdoblju mogla pokazati znakove oporavka.