Zbog pritiska na prodaju zlato nije ostvarilo očekivani skok cijena

/
Posted By
/
Categories

Usprkos očekivanjima analitičarima i činjenici da su se fundamentalni faktori koji utječu na potražnju za sigurnim ulaganjima poput plemenitih metala – među kojima je najznačajnija gospodarska i politička nestabilnost – dodatno istaknuli, zlato ipak nije u prošlom tjednu uspjelo „preskočiti“ psihološku granicu od 1.300 dolara za uncu, već je njegova cijena krenula u suprotnom smjeru.

Unca zlata u petak na njujorškoj burzi vrijedila je između 1.263,30 i 1.273,90 dolara, dok se cijena unce srebra kretala između 17,03 i 17,39 dolara. Nestabilnost britanske vlade pred početak pregovora o napuštanju Europske unije koju je donio neočekivani posrtaj konzervativne opcije na prošlotjednim izborima, kao i eksplozivno svjedočenje bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeyja o pokušaju predsjednika Donalda Trumpa da utječe na aktivne istrage, ali i nove trzavice na Bliskom Istoku gdje su mnoge države uvele sankcije Kataru, pojačale su globalnu nesigurnost do novih razmjera.

Takva situacija svakako je pojačala potražnju za plemenitim metalima i drugim „sigurnim“ opcijama, no čini se da je pritisak na prodaju uzrokovan željom ulagača za maksimiziranjem profita bio „snažnija sila“. Naime, zlato je od cijene koja je bila blizu 1.200 dolara za uncu prije mjesec dana stiglo nadomak razine od 1.300 dolara za uncu, a taj brzi i skokoviti rast cijena iskoristili su ulagači kako bi iz svog portfelja izvukli osjetnu financijsku dobit. Stoga je umjesto rasta na fundamentalnim i tehničkim pokazateljima, zlato doživjelo umjerenu korekciju cijene.

Što nas očekuje u ovom tjednu? Stručnjaci su podijeljeni. Jedan dio vjeruje da zbog predstojećeg sastanka Federalnih rezervi na kojem se očekuje povećanje referentnih kamatnih stopa zlato trenutačno nema prostora za snažniji rast, dok drugi smatraju kako se nestabilnost iz prošlog tjedna mora osjetiti i u ovome te povećati strah od rizičnih ulaganja i usmjeriti investitore prema zlatu i plemenitim kovinama.