Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato blizu dvogodišnjeg rekorda: Stručnjaci najavljuju daljnji rast cijena

/
Posted By
/
Categories

Plemeniti metali u novi su tjedan ušli sa “plusom” na svom “računu”. Jučer, u ponedjeljak, na njujorškoj burzi zlato je ostvarilo umjereni rast vrijednosti, uz cijenu koja se kretala od 1.334,90 do 1.334,10 i 1.344,10 dolara za uncu, dok je srebro ostvarilo rast u prosjeku od 0,5 posto, uz cijenu koja se kretala od 19,57 do 19,91 dolara za uncu. Rast cijena nastavljen je i u utorak ujutro, kada je zlato premašilo psihološku granicu od 1.350 dolara za uncu, a srebro jednako veliku granicu od 20 dolara za uncu.

Uzrok rasta cijena zlata su “miješane” informacije o stanju najvećih svjetskih gospodarstava, posebice onog SAD-a, koje ipak ukazuju da ekonomske slabosti nisu do kraja otklonjene, što je umanjilo vjerojatnost podizanja kamatne stope do kraja ove godine i srušilo vrijednost dolara.

Zlato je vrijednost povećalo usprkos činjenici da su mu konkurentske ulagačke opcije, prije svega dionice, doživjele još jedan rekordni rast indeksa na njujorškoj burzi, no s druge strane, rastuće cijene sirove nafte daju određenu podršku čitavom sektoru sirovina u koji spadaju i plemenite kovine.

Stručnjaci vjeruju da će se pozitivan trend cijena zlata nastaviti i u budućnosti, odnosno prema kraju ove godine. Zlato je trenutačno u rastu od 26 posto od početka godine, i trguje sasvim blizu rekordnoj vrijednosti od 1.357 dolara za uncu, najvišoj od sredine 2015. godine. Analitičari očekuju da će se cijena podignuti izna 1.400 dolara za uncu do kraja godine, a u srednjoročnom razdoblju od 3 do pet godina nije nemoguće da probije i dosad povijesno najviše razine, iznad 1.900 dolara za uncu.

Naime, uz “špekulativne” faktore u cijeni zlata značajno sudjeluju i oni “fizički” faktori, prvenstveno trošak proizvodnje investicijskog zlata, ali i odnos ponude i potražnje. Dok je World Gold Council nedavno objavio da je potražnja za investicijskim zlato u prvoj polovici 2016. godine dosegla povijesno najviše razine i prvi puta premašila potražnju za zlatom kao sirovinom za nakit, ponuda zlata značajno slabi. Nakon pada cijene zlata u proteklim godinama, budžeti za istraživanje i širenje rudnika značajno su smanjeni, dok su mnogi rudnici zbog slabije profitabilnosti i iscrpljenosti rude pred zatvaranjem, što bi sve moglo značiti da će u 2017. i 2018. godini vladati relativna nestašica zlata na svjetskom tržištu.

Ulagači zainteresirani za zlato trebaju imati na umu i da se radi o ulaganju koje biva najisplativije u dužem razdoblju, odnosno da povijesno cijena zlata uvijek raste. Usprkos pojedinim oscilacijama unutar godine, trend kretanja cijena je izrazito pozitivan, pa od 1971. godine do danas zlato ostvaruje prosječni godišnji prinos od 8 do 10 posto.