Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato doseglo najniže cijene unazad šest mjeseci – priprema za novi rast?

/
Posted By
/
Categories

Korekcija zlata nastavila se i drugi tjedan zaredom, ovog puta s nešto jačim efektom, pa je vrijednost ove plemenite kovine korigirala na razinu od oko 1.250 dolara za uncu. Značajan „minus“ na kraju tjedna donekle mogu popraviti najave dobrog otvaranja nove sedmice, budući da je u ponedjeljak zlato zabilježilo lagani rast u jutarnjim satima. Rezultate zlata redovito vjerno prati i srebro, koje se spustilo na razinu nešto ispod 16 dolara za uncu.

Prošlog tjedna zlato je tako dodirnulo najnižu točku vrijednosti u proteklih šest mjeseci, a u tekućem tjednu mogao bi mu dodatno nauditi i izvještaj sa sastanka čelnika Federalnih rezervi iz kojih bi mogli biti vidljivi planovi za nova povećanja kamatnih stopa u idućoj godini.

Ključni „udarac“ za niže cijene plemenitih metala dao je neočekivano pozitivan izvještaj o broju novotvorenih radnih mjesta u SAD-u u studenom, koji je ojačao vjeru ulagača u riskantnije opcije i smanjio zanimanje za sigurna ulaganja gdje je zlato na prvom mjestu. Osim toga, „svjetla pozornice“ zlatu ovih dana krade i bitcoin, no stručnjaci vjeruju da će upravo kriptovalute uzrokovati novi uzlet plemenitih metala, kao „balans“ za volatilno tržište „digitalnog novca“. Prema takvim najavama, uz nastavak rasta „balona“ zvanog bitcoin, zlato bi vrlo lako moglo i udvostručiti svoju vrijednost kao „kontrapunkt“ i sigurno ulaganje za „usidrenje“ imovine nasuprot riskantnim špekulacijama.

Prema ocjeni Petera Huga, direktora globalnog tržišta tvrtke Kitco, kretanje cijena zlata u prosincu trebalo bi biti slično onome iz prošle godine – lagane korekcije na početku nakon kojih će se činiti da cijena pada, no uz snažan rast i stabilizaciju krajem godine i s ulaskom u prvi kvartal 2018. godine.