Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato doseglo najnižu cijenu u protekla četiri mjeseca, slijedi oporavak?

/
Posted By
/
Categories

Analitičari i vlasnici plemenitih metala donedavno su „mjerili“ razinu od 1.300 dolara koju je zlato svakog trena trebalo preskočiti, a sada su im oči uprte na razinu od 1.200 dolara za uncu koja je ocijenjena kao donja granica ispod koje se padajuće cijene ne bi smjele spustiti. Vrijednost zlata krajem prošlog tjedna i početkom ovog bila je najniža u protekla četiri mjeseca – na njujorškoj burzi kretala se u rasponu od 1.207,00 do 1.229,30 dolara za uncu, dok je srebro padalo puno brže i ostvarilo raspon od 15,25 do 16,09 dolara za uncu.
Razloga za novi pad vrijednosti zlata ima više, no vjerojatno je najznačajniji podatak o novootvorenim radnim mjestima koji je bio bolji od očekivanja, što je označilo da je američko gospodarstvo trenutačno u snažnoj poziciji i pojačalo uvjerenje da će Federalne rezerve još jednom do kraja godine podignuti referentnu kamatnu stopu. Takva situacija usmjerila je kapital iz sigurnijih opcija poput plemenitih metala prema poljima većeg rizika, uključujući i vrijednosne papire koji su dobili na vrijednosti.
Što se tiče narednog razdoblja, mišljena analitičara su podijeljena. Dok jedni vjeruju da zbog ovakve situacije plemeniti metali imaju dobre šanse još izgubiti na vrijednosti, drugi smatraju kako je pad cijena zlata i srebra dosegnuo svoje dno i kako je sada otvoren put za promjenu trenda. Ovi stručnjaci smatraju kako zlato ne može pasti ispod proizvodne razine koja je oko 1.100 dolara za uncu, te kako će snažan pad u protekla dva tjedna rezultirati većim interesom ulagača zainteresiranih za „jeftinu“ kupnju.