Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato doseglo najvišu cijenu u proteklih mjesec dana

/
Posted By
/
Categories

Još jedan snažan tjedan za plemenite metale usmjerio je zlato prema rekordnim cijenama iz svibnja – odnosno, prema ili čak iznad „psihološke granice“ od 1.300 dolara za uncu. Druga polovica prošle sedmice donijela je rast vrijednosti zlata i srebra, da bi u petak na njujorškoj burzi zlato ostvarilo raspon od 1.268,00 do 1.278,90 dolara za uncu, a srebro od 17,09 do 17,43 dolara za uncu. U ponedjeljak ujutro, na svjetskom tržištu, ti su iznosi dodatno „popravljeni“ , posebice kod zlata koje se uspelo iznad 1.285 dolara za uncu.

Prema ocjenama analitičara tržišta, vrijednost zlata trebala bi i dalje biti u porastu, a kao realistična razina smatra se upravo spomenutih 1.300 dolara za uncu zlata. Odnosno, na europskom tržištu, i do 37 eura za gram zlata.

Ključan trenutak za novi uzlet plemenitih, nakon nekoliko tjedana uzastopnog pada koji je zlato doveo do razine od 1.200 dolara za uncu, jest neočekivano slab izvještaj o novostvorenim poslovima na američkom tržištu, koji je odgodio već najavljenu i „uračunatu“ u cijene na tržištu, akciju podizanja kamatnih stopa. Iako je predsjednica američke centralne banke Janet Yellen kazala kako FED ne odustaje od mogućnosti podizanja referentnih kamatnjaka do kraja godine, čini se da tržište smatra da zbog loših ekonomskih rezutlata takva opcija nije osobito izgledna.

Utjecaj ovakve situacije bio je negativan na vrijednost američkog dolara i tržište vrijednosnih papira, ali prilično pozitivan za zlato koje se smatra sigurnim ulaganjem i „spasom“ za kapital u „nesigurna vremena“. Stoga u korist zlata ide i neriješena grčka kriza, mogući „Brexit“ odnosno izdvajanje Velike Britanije iz Europske unije, globalna politička nesigurnost ali i povijesno niske razine kamatnih stopa na globalnoj razini.