Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato doseglo ovogodišnji rekord: Cijena plemenitih metala u snažnom rastu

/
Posted By
/
Categories

Zlato je u ponedjeljak dosegnulo ne samo najvišu cijenu u ovoj godini, već i u proteklih 10 mjeseci, prebacivši se značajno iznad psihološke granice od 1.300 dolara za uncu. U jednom danu cijena zlata porasla je za gotovo 2 posto, dosegnuvši gotovo do 1.315 dolara za uncu, a još jači rast imala je vrijednost srebra koje se približilo razini od 17,60 dolara za uncu i svoju najvišu cijenu u proteklih deset tjedana.
Ključni razlog za skok cijene zlata, koja se već neko vrijeme približava granici od 1.300 dolara, ali nikako da ju preskoči, bio je značajan pad indeksa dolara, pri čemu je američka valuta dosegnula najnižu vrijednost u proteklih 15 mjeseci. Dodatan plus za rast zlata dali su tehnički pokazatelji, budući da su analize potvrdile visoku vjerojatnost daljnjeg rasta plemenitih metala.
No, rast potražnje za zlatom i dalje potiče nestabilnost na svjetskoj gospodarsko-političkoj sceni. Američka administracija na čelu s Donaldom Trumpom sve manje ulijeva povjerenje javnosti, što se odražava negativno i na gospodarstvo, dok vanjskopolitičke napetosti na Bliskom i Dalekom Istoku ostavljaju snažnu sjenu sumnje u „pozitivne ishode“ prepucavanja nestabilnih čelnika SAD-a i Sjeverne Koreje. Dodatan strah u mogući pad ostalih oblika imovine, koji investitore tjera prema sigurnoj luci – plemenitim metalima – jesu i teroristički napadi koji pune medije.
Uz strah, nesigurnost i neizvjesnost, rastu vrijednosti zlata doprinose i dodatni ekonomski faktori. Osim niže vrijednosti dolara, značajan je i slabiji prinos na ostale vrste imovine – od štednje do vrijednosnih papira – koji smanjuje oportune troškove držanja zlata i povećava interes kupaca. Konačno, snažniji rast gospodarstva država iz „drugog ešalona“ povećava potražnju za zlatom kao sirovinom i nakitom, dodatno jačajući potražnju ionako poticanu sve većim interesom ulagača za inevsticijskim zlatom.
Što nas očekuje u predstojećem razdoblju? Trend kretanja cijena plemenitih metala značajno će ovisiti o objavi podataka o broju novootvorenih poslova u SAD-u, koja se očekuje u petak. Visoka brojka usporit će rast zlata, a rezultat ispod očekivanja mogao bi pogurnuti zlato do novih rekordnih visina, odnosno bliže novoj „psihološkoj granici“ od 1.400 dolara za uncu. Do petka, treba očekivati prvo lagano „hlađenje“ tržišta uz korištenje prilike ulagača za prodaju te postupnu stabilizaciju zlata na novom ekvilibrijumu.