Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato dosegnulo najnižu vrijednost u 12 mjeseci

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata jučer je dotaknula najnižu razinu u proteklih godinu dana, spustivši se do vrijednosti ispod 1.255 dolara za uncu. U srijedu se vrijednost zlata – nakon „rasprodaje“ – ipak oporavila i sada se drži stabilno na razini iznad 1.260 dolara za uncu.
Radi se o kulminaciji višetjednog procesa, potaknutog podizanjem kamatnih stopa u SAD-u, ali i zaoštravanjem trgovinske politike – ta su dva faktora povećala vrijednost dolara, što je posljedično smanjilo i vrijednost zlata.

Kako izvještavaju mediji, krajem ovoga tjedna, 6. srpnja, Washington bi mogao aktivirati carine na uvoz kineskih proizvoda vrijednih 34 milijarde dolara, što bi moglo izazvati protumjere Pekinga. Takva situacija značila bi početak carinskog i trgovinskog rata, u koji bi se uključile i Kanada, Meksiko te Europska unija kojima SAD nameće dodatne poreze i carine na uvozne proizvode.

Kratkoročno, procjenuje se da će takav scenarij imati pozitivan utjecaj na rast vrijednosti dolara, što će posljedično dodatno spustiti vrijednost zlata, no dugoročno, u vremenima gospodarske nesigurnosti, zlato bi trebalo dobiti „snažan vjetar u leđa“ zbog interesa investitora.