Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato dosegnulo najviše cijene u protekla tri mjeseca

/
Posted By
/
Categories

Zlato je u utorak doseglo najviše razine cijena u protekla tri mjeseca. U skladu s očekivanjima, pojačana potražnja za zlatom kao ulagačkom sigurnom lukom, u kombinaciji sa smanjenom ponudom, značajno su povisili vrijednost plemenitih metala na svjetskom tržištu.

Na njujorškoj burzi cijena zlata porasla je otprilike 1,1 posto, uz dnevni minimum od 1.109,10 dolara za uncu te dnevni maksimum od 1.124,00 dolara za uncu, ali i zaključnu cijenu sasvim blizu dnevnog maksimuma. Cijena srebra također je ostvarila značajan plus, od gotovo 2 posto, uz raspon cijena od 14.18 do 14.66 dolara za uncu. Uz povećanu potražnju, rastu cijena plemenitih metala doprinjeo je i pozitivan utjecaj “vanjskih faktora” – cijene sirove nafte kao lidera sektora sirovina bile su nešto više, a razine dolarskog indeksa u odnosu prema ostalim valutama nešto niže nego dan ranije.

Nakon ovako “jakog” dana za plemenite metale, treba očekivati i laganu korekciju zbog povlačenja profita ulagača, koji će dovesti do povećane ponude na tržištu.