Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato dosegnulo najvišu cijenu u proteklih mjesec dana

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata značajno je porasla u protekla dva dana, i sasvim se približila psihološkoj granici od 1.300 dolara za uncu. Konkretno, jučer je na njujorškoj burzi cijena bila u rasponu od 1.284,90 do 1.292,60 dolara za uncu, dok je cijena srebra bila u rasponu od 18,09 do 18,58 dolara za uncu, što je prosječni rast od 2,6 posto u jednome danu.

U srijedu u jutarnjim satima nastavio se pozitivan trend. Cijena zlata popela se do maksimuma od čak 1.298,20 dolara za uncu, a cijena srebra porasla je za još 0,8 posto u odnosu na završne vrijednosti s njujorške burze u utorak.

S ovim cijenama zlato je premašilo najveće cijene u protekla četiri tjedna, a ključni poticaj dala mu je niža cijena dolara. Dodatan plus za zlato bile su nove ankete u predsjedničkim izborima, koje su pokazale da se otpisani Donald Trump vratio u utrku. Njegova potencijalna pobjeda percipira se kao velika nesigurnost za tržište, stoga je dio investitora na vrijeme krenuo prema zlatu kao “sigurnom utočištu” za ugroženi kapital.