Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato dosegnulo rekordnu razinu uz rast od 12 posto od početka godine

/
Posted By
/
Categories

Zlato je u ponedjeljak dosegnulo najveću cijenu u proteklih godinu dana, a u utorak ujutro nakratko nastavilo dodatan rast, da bi se nakon „pobiranja profita“ stabiliziralo na visokoj razini od oko 1.330 dolara za uncu. I srebro je pratilo rast zlata, dosegnuvši u ponedjeljak vrijednost iznad 18 dolara za uncu.

Prošli tjedan bio je jedan od najuspješnijih ovogodišnjih razdoblja za plemenite metale – cijena zlata je od kraja kolovoza porasla za 2,5 posto, a od početka godine za čak 12 posto. Ono što analitičari ističu kao prednost, zbog koje očekuju nastavak trenda rasta cijena zlata, jest činjenica da je taj porast baziran na nizu faktora koji se vežu za situacije u gospodarstvu, politici, globalnoj sigurnosti i terorizmu, ekonomiji, ali i za tržišne odnose te odnose unutar same industrije (rudarenja, obrade i prodaje zlata).

Tako je jedan od faktora prošlotjednog rasta cijena zlata bila objava broja novootvorenih radnih mjesta u SAD-u koja je pokazala rezultat daleko ispod očekivanja, čime je poljuljala povjerenje ulagača u snagu američke ekonomije i pokrenula jaču potražnju za sigurnim ulaganjem poput zlata. Dodatan razlog je nastavak slabljenja američkog dolara, koji je od početka godine izgubio oko 11 posto vrijednosti. Međutim, ovotjedni nastavak pozitivnog trenda za zlato dogodio se usprkos oporavku dolara koji je ojačao prema euru i time pokazao da zlato ima nekoliko generatora rasta.

Naravno, ključni razlog je nestabilna geopolitička situacija koja je uzburkala tržište, utječući negativno na financijske instrumente višeg rizika poput vrijednosnih papira, a pozitivno na ulaganja koja se tradicionalno smatraju najsigurnijima i kojima cijena u vrijeme nestabilnosti i krize raste. Pritom je na prvom mjestu – zlato. A geopolitička nestabilnost, uz stalne sukobe na Bliskom Istoku, posljednjih je dana i tjedana dovedena do stanja psihoze zahvaljujući „zveckanju oružja“ između SAD-a i Sjeverne Koreje, koja je usto i uspješno testirala nuklearno oružje, pokazujući da bi oružani sukob imao devastirajuće posljedice.

U takvoj situaciji, analitičari očekuju nastavak rasta cijena plemenitih metala nakon što se „ispuše“ utjecaj povlačenja profita ulagača zadovoljnih kratkoročnim skokom u vrijednosti zlata.