Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato i dalje raste – Oborena najviša cijena u 6 i pol godina

/
Posted By
/
Categories

Nakon perioda konsolidacije i lagane korekcije, zlato je ponovo u ekspanziji. Početkom tjedna, cijena ovog plemenitog metala dosegla je najvišu cijenu u posljednjih šest i pol godina te preskočila razinu od 1.550 dolara za uncu. I srebro, za koje analitičari ističu da ima i veći potencijal rasta od zlata budući da je dosad bilo „povučeno“ u odnosu na svog „luksuznog rođaka“, imalo je „dobar dan“: cijena je skočila za pola dolara po unci, preskočila najviše razine u protekle dvije godine te dosegnula 18.25 dolara za uncu.

A takav trend kretanja cijena srebra i zlata, smatraju stručnjaci, nastavit će se i u ostatku godine. Pritom ističu poznate globalne političke i gospodarske probleme koji potiču potražnju za sigurnom investicijom kakvom se smatra ulaganje u plemenite metale: prijeteću recesiju svjetskog gospodarstva, sve snažniji trgovinski rat Kine i SAD-a, Brexit…

No, analitičari ističu i još jednu informaciju zbog koje smatraju da će cijena nastaviti rasti. Naime, trenutačne oklonosti, u kojem se ulaže značajan novac u derivate izvedene od zlata, podsjećaju na situaciju iz 2011. godine. Kako je kazao George Milling-Stanley, glavni strateg za zlato u investicijskoj kompaniji State Street Global Advisors, tada je značajan pritok „špekulativnog novca“ podigao cijenu zlata za 500 dolara u svega 9 mjeseci, a slična situacija mogla bi se dogoditi i ove godine.