Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato i dalje u rastu: Prijeti Brexit i gospodarska nesigurnost

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata u ponedjeljak je dosegnula najvišu razinu od sredine svibnja, pa je tako na njujorškoj burzi maksimalna ostvarena cijena iznosila 1.288,10 dolara za uncu. I završna cijena bila je vrlo blizu dnevnog maksimuma, što znači da je zlato ostvarilo i “tehničku prednost” odnosno tehnički pokazatelji daju naslutiti pozitivne izglede daljnjeg rasta.

I srebro je “profitiralo”, uz otprilike jedan posto prosječnog prinosa, cijena se zaustavila na maksimumu od 17,52 dolara za uncu. Rast vrijednosti plemenitih metala na burzama posljedica je “ulagačke nervoze” diljem svijeta koja je dodatno naglašena slabim gospodarskim rezultatima u SAD-u, ali vezana je i uz moguće istupanje Britanije iz EU, kao i padajuće prinose na državne obveznice.

Strah od Brexit-a mogao bi dodatno ojačati pozicije zlata i srebra. Prema izračunu tvrtke TD Securities, ukoliko za nešto manje od deset dana Britanci odluče napustiti Europsku uniju, zlato bi se moglo podignuti do razine od 1.392 dolara za uncu, dok bi puno više “poskočilo” volatilnije srebro – do čak 20 dolara za uncu.

Značaj zlata za stabilnost ekonomije percipiraju i središnje banke najvećih država, pa tako Societe Generale najavljuje da će Rusija i Kina najvjerojatnije nastaviti povećavati svoje već obilne zlatne rezerve.