Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato i dalje u rastu, usprkos očekivanjima za studeni

/
Posted By
/
Categories

Studeni je, povijesno gledano, mjesec u kojem je cijena zlata tradicionalno najniža, da bi se ponovo podizala u prvom kvartalu iduće godine. No, ova godina ipak je specifična – usprkos činjenici da se u „finale“ 2017. godine zlato uputilo s laganim padom od početka posljednjeg kvartala, posljednjih nekoliko tjedana vlada drugačija slika na tržištu plemenitih metala.

Cijena zlata je stabilna, uz umjeren do snažan rast prema „psihološkoj granici“ od 1.300 dolara za uncu. Proteklog tjedna „obranjena“ je dostignuta razina vrijednosti unce zlata iznad 1.290 dolara, a početkom ove sedmice rast je nastavljen, pa se u ponedjeljak ujutro zlato kretalo oko vrijednosti od 1.295 dolara za uncu. Rast zlata prati i srebro, koje je dosegnulo razinu od 17,20 dolara za uncu.

Dodatni prostor za rast plemenitih metala otvara pad vrijednosti dolara koji je dosegnuo najnižu razinu u protekla dva mjeseca, zbog čega većina analitičara prognozira nastavak pozitivnog trenda i u narednom razdoblju.

Prema očekivanjima stručnjaka, lako je moguće da zlato već u ovom tjednu preskoči razinu od 1.300 dolara za uncu, ističući kako je zlato pokazalo stabilnost usprkos rastućim vrijednostima dioničkih indeksa i kriptovaluta te kako je stiglo vrijeme za novi „proboj“ prema višim razinama cijena.