Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato i srebro nastavili pozitivan trend

/
Posted By
/
Categories

Cijene plemenitih metala nastavile su jučer pozitivan trend, te usprkos rastu vrijednosti dolara, zabilježile novi umjereni ”plus” na kraju dana. Na njujorškoj burzi cijena zlata kretala se u rasponu od 1.257,40 do 1.263,10 dolara za uncu, dok je cijena srebra bila u rasponu od 17,49 do 17,82 dolara za uncu.

Najznačajniji faktor u rastu cijena zlata i srebra, uz povećanu potražnju s azijskog tržišta, bila je činjenica da su brojni ulagači iskoristili priliku za povoljniji ulazak na tržište, no zanimljivo je da je na potražnju i rast cijena utjecala i činjenica da je Donald Trump u debati protiv Hillary Clinton bio bolji od očekivanja. Naime, tržište Trumpa smatra potpunom nepoznanicom, za razliku od Clinton koja je poznata po ”pro-business” stavu, te svaki rast mogućnosti njegove pobjede unosi strepnju među ulagače.

Pozitivni utjecaj na cijenu plemenitih metala imao je i rast cijena nafte, kao lidera sektora sirovina. Analitičari očekuju da bi umjereno pozitivni trend kretanja vrijednosti plemenitih metala trebao potrajati do kraja tjedna.