Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato je ponovo u plusu nakon kratke stabilizacije cijena

/
Posted By
/
Categories

Cijene zlata, nakon stagnacije u utorak, nastavile su jučer svoj rast, pri čemu kao razlog stručnjaci ističu objavu zapisnika sa sjednice čelništva američkih Federalnih rezervi. Budući da zapisnik nije sadržavao nikakva „iznenađenja“, financijski je sektor zaključio kako se podizanje kamatnih stopa neće provesti prije jeseni.
Zlato je stoga povećalo svoju vrijednost, a dnevne cijene kretale su se između 1173.70 i 1190.30 dolara za uncu. Rast je zabilježen i na tržištu srebra, gdje je najniža cijena dana iznosila 15.85, a najviša 16.37 dolara za uncu.
Zaključak sa sastanka vodstva FED-a otkriva kako se gospodarski rast SAD-a povećava, no nije naveden niti jedan konkretan podatak o terminu podizanja kamatnih stopa. Dodatni podstrek tržištu plemenitih metala dala je situacija u Europi, gdje se bilježe niži burzovni indeksi zbog straha tržišta potenciranog na grčkoj krizi i nemogućnosti dogovora lijeve vlade s kreditorima o opcijama koje bi omogućile Grčkoj da izbjegne bankrot i zadrži status članice eurozone.