Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato je ponovo „vruće“ – Cijena nadomak rekordnih razina

/
Posted By
/
Categories

Zlato je ponovo „vruće“. Cijena ovog plemenitog metala dosegla je najvišu cijenu u proteklih deset tjedana i ponovo „testirala“ psihološku granicu od 1.300 dolara za uncu. Teroristički napadi u Španjolskoj izazvali su nemir i na burzama, a velik broj investitora okrenuo se zlatu kao najsigurnijem ulaganju u vremenima krize, stoga je cijena na krilima povećane potražnje snažno skočila.

Doduše, nakon tog skoka u petak, vrijednosti zlata ponovo su se povukle jer su ulagači iskoristili svoje opcije i prodali po povoljnijim uvjetima, no novi skok dogodio se u ponedjeljak kada je zlato dosegnulo vrijednost od 1.297 dolara za uncu. Vrijednost zlata podigao je nastavak potražnje za sigurnim ulaganjem, povoljne „tehničke“ prognoze te pad indeksa američkog dolara, a čini se da bi pozitivan trend mogao potrajati.

Analitičari očekuju daljni rast zlata, a njihovo uvjerenje dijele i ulagači. Naime, prema dostupnim izvještajima nadležnih tijela, imovinski su fondovi povećali svoju „dugu“ poziciju u opcijama zlata s budućim dospijećem, a istovremeno se prepolovio broj „kratkih“ pozicija. Pojednostavljeno, to znači da su se ulagači „kladili“ na rast budućih cijena zlata – uglavnom onih koje dospijevaju u prosnicu, a broj onih koji vjeruju u niže cijene plemenitih metala prepolovio se u odnosu na početak kolovoza.

Dodatni argumenti u korist zlata su slabljenje povjerenja u vrijednosne papire, oprezan stav Federalnih rezervi oko povećanja referentne kamatne stope što ulagači tumače kao sumnju u snagu američkog gospodarskog sustava, ali i nestabilnosti u vrhu američke administracije koje jamče vrlo turbulentno predstojeće razdoblje u politici.