Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato je u utorak dosegnulo najveću vrijednost unazad dva mjeseca

/
Posted By
/
Categories

Još jednim danom snažnog rasta na njujorškoj burzi, zlato je jučer dosegnulo dvomjesečni vrhunac vrijednosti, sasvim se približivši razini cijena od 1.220 dolara za uncu. Konkretnije, uz prosječan rast cijena od 1,2 posto, zlatom se trgovalo u relativno uskom i vrlo povoljnom cjenovnom rasponu od 1.210,90 do 1.217,80 dolara za uncu. Srebro je dvostruko bržim prosječnim rastom dosegnulo razinu cijene iznad 17,30 dolara po unci i ostvarilo raspon od 16,88 do 17,30 dolara po unci.

Ključna priča dana, za razliku od proteklog razdoblja kada je dominirao Trump, bio je Brexit, odnosno relativno snažan istup britanske premijerke Therese May koja je rekla da bi se Britanija mogla oštro postaviti prema europskoj zajednici država, te da bi situacija u kojoj ne bi bio postignut kvalitetan ”dogovor o razvodu” mogao ”razbiti EU u komadiće”.

Takav istup svakako je pridonio stanju nesigurnosti u globalnoj političko-gospodarskoj situaciji u svijetu, pa je i potaknuo kupovanje investicijskog zlata kao ”mjere osiguranja” od tržišnih nestabilnosti. Zlatu je pridonio i pad dolara, a tu se ipak umiješao i Donald Trump, kazavši da je na sadašnjim razinama dolar presnažan i guši izvoznu snagu SAD-a.

Nakon postizanja dvomjesečnog vrhunca, očekivano je da će u kratkoročnom razdoblju uslijediti lagana korekcija cijena zlata uzrokovana povlačenjem ostvarene dobiti investitora, no zlato ima snažne temelje za nastavak kvalitetnog trenda rasta vrijednosti.