Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato kreće prema snažnom završetku godine

/
Posted By
/
Categories

Zlato će godinu završiti „snažno“, smatraju analitičari koji svoju tvrdnju potkrijepljuju nizom argumenata. Navode tako da su se plemeniti metali, nakon dugotrajnog pritiska izazvanog rastućom cijenom američkog dolara, stabilizirali uz vrijednost unce zlata iznad 1.200 dolara, što je dobra početna platforma za ulazak u treći kvartal koji tradicionalno nosi pozitivna kretanja za plemenite metale.

Prema mišljenju stručnjaka, korekcija cijene koja se dogodila tijekom drugog i trećeg kvartala pozicionirala je zlato vrlo blizu cjenovnog „dna“, tako da najavljena podizanja kamatnih stopa u SADu neće imati osjetan negativni učinak na vrijednost plemenitih metala.

Osim toga, dobar pokazatelj budućeg kretanja cijena jest podatak o „kraćenju“ cijene zlata na burzama – radi se o situaciji kada špekulativni investitori „posuđuju“ zlato za prodaju, očekujući da će mu cijena padati pa da će kasnijom kupnjom po nižoj cijeni uspjeti vratiti „posuđeno“ i na transakciji zaraditi. Međutim, trenutačno je zlato „kratko“ za 213 tona, što je ozbiljna količina na svjetskom tržištu, a do kraja godine morat će se „pokriti“ te „kratke“ pozicije, što će značiti povećanu potražnju i povećanu cijenu zlata.

I „signali“ s globalne razine utječu na moguća kretanja cijene zlata – Amerika i Kina sve otvorenije ulaze u trgovinski rat, koji bi u početnoj fazi mogao biti i negativan za plemenite metale, no dugoročno bi se zlato trebalo pokazati kao „sigurna luka“ za kapital u uvjetima pojačane globalne nesigurnosti, a moguće čak i nove krize svjetskog gospodarstva.