Zlato lagano u plusu, srebro značajno na dobitku

/
Posted By
/
Categories

Zlato je jučer doživjelo lagani oporavak cijene, dok je srebro ostvarilo i bitno značajniji plus. Na njujorškoj burzi zlato je ostvarilo prosječni rast cijena od 0,2 posto, uz raspon vrijednosti između 1.154,80 do 1.166,70 dolara za uncu, dok je srebro uz prosječan rast od 1,5 posto bilo u rasponu od 16,74 do 17,27 dolara za uncu.

Plemeniti metali rast su ostvarili na uvjerenju ulagača da imaju priliku povoljnije ući na tržište, no tehnički pokazatelji i sklonost riziku na tržištu ipak ograničavaju priliku za snažnijim oporavkom vrijednosti zlata i srebra.

Podršku zlatu daju više cijene sirove nafte kao lidera sektora sirovina, kao i niži indeks američkog dolara, ali tržište ipak čeka sastanak FED-a sredinom tjedna, na kojem će se odlučivati o podizanju kamatnih stopa – što je prijelomni tržišni trenutak čitave godine.

Očekivano povećanje kamatnih stopa već je “ukalkulirano” u cijene zlata, stoga se, osim manje korekcije cijena kada ono postane i stvarna “činjenica” ne bi trebalo očekivati značajnije potrese u vrijednostima dolara i plemenitih metala.