Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato na najvišoj razini u posljednje dvije godine: Strah od rata diže vrijednost

/
Posted By
/
Categories

Sukob u Siriji, zemlji preko koje se preklapaju interesi i motivi dvije vodeće (vojne) sile – Rusije i SAD-a, prošlog je tjedna uzburkao duhove i podignuo strah od mogućih (globalnih) ratnih sukoba na višu razinu. U takvim situacijama, investitori se okreću zlatu kao tradicionalnoj zaštiti imovine od svih kritičnih situacija, pa je sredinom tjedna cijena zlata dosegla rekordnu razinu, najvišu od sredine 2016. godine.

Naime, u srijedu je vrijednost zlata „dotaknula“ 1.370 dolara po unci, ostavši svega nekoliko centi „kratka“ za probijanje te psihološke granice i uspon prema zoni iznad 1.400 dolara za uncu. Nakon toga, tijekom posljednja dva dana trgovanje se stabiliziralo, kao i vrijednost unce zlata – na razini od oko 1.350 dolara.

Većina analitičara očekuje da će predstojeći tjedna također biti pozitivan za plemenite metale, a kao ključni faktor spominju se „geopolitičke tenzije“. Stručnjaci, međutim, ističu i da vrijednost zlata od početka godine stoji iznad razine od 1.300 dolara za uncu, lani gotovo pa nedostižne – osobito u prvom kvartalu, ali i pokazuju polagani trend rasta sa sve višim „vrhuncima“.

Idući tjedan bit će „siromašan“ ekonomskim vijestima, stoga će pogled svih investitora biti uprijet na Siriju, gdje bi svako daljnje potencijalno zaoštravanje situacije moglo imati brz odgovor na tržištu.