Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato ojačalo nakon mlakog nastupa čelnice Federalnih rezervi Janet Yellen

/
Posted By
/
Categories

Nastup čelnice Federalnih rezervi Janet Yellen bio je ključni trenutak proteklog tjedna, od kojeg se očekivalo da će definirati namjere FED-a oko povećanja kamatnih stopa prema kraju godine te odrediti i kretanje tržišta u kratkom i srednjem roku. Yellen je, doista, dala naslutiti kako je američko gospodarstvo ”spremnije” za novo povećanje referentnih kamatnjaka, no čini se da je tržište očekivalo znatno snažniji stav u korist rasta kamatnih stopa.

Stoga je dolar koji je u četvrtak i petak – sve do istupa predsjednice američke središnje banke – bio u solidnom rastu, lagano splasnuo, oslobodivši dotad ”defanzivnim” plemenitim metalima prostor za skok prema višim razinama vrijednosti.

Konkretno, na njujorškoj burzi cijena zlata u petak se kretala između 1.318,00 i 1.343,20 dolara za uncu, dok se srebro ponovo podignulo iznad razine od 19 dolara, uz raspon od 18.44 do 19.14 dolara za uncu.

Čini se da je tržište ukakluliralo vjerojatnost povećanja kamatne stope u vrijednosti plemenitih metala, valuta i vrijednosnica, stoga ”mlaka” izjava Yellen nije značajnije poremetila stvorene odnose. Puno značajnije, čini se, bit će ”čitanje” ovotjednog izvještaja o stanju zaposlenosti – odnosno broju novostvorenih poslova – u SAD-u. Brojke bolje od očekivanja povećat će vjerojatnost rasta kamatnih stopa, te automatski ojačati dolar i spustiti cijenu plemenitih metala, dok će suprotan rezultat izazvati i suprotne reakcije na tržištu.

I sama Yellen istaknula je značaj ekonomskih podataka za formiranje konačne odluke oko povećanja kamatnih stopa, koja je zasad izgledna u prosincu, ali malo vjerojatna u rujnu.

Analitičari su podijeljeni oko izgleda zlata u narednom tjednu – dio vjeruje da će zlato porasti na temelju negativnih kamatnih stopa u Europi i svijetu, kao i mogućem rastu jena u rujnu koji bi oslabio dolar i podignuo vrijednost zlatu. Drugi, pak, ističu da je zlato zbog očekivanja rasta kamatnih stopa u SAD-u, ali i tehničkih pokazatelja na burzama, u prošlom tjednu izgubilo dio vrijednosti, te da bi se taj trend mogao nastaviti i do petka koji će biti ključan za dugoročno poizcioniranje dolara i plemenitih metala.