Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato ojačalo usprkos rastu vrijednosti dolara

/
Posted By
/
Categories

Zlato je u utorak ostvarilo lagani nastavak pozitivnog trenda koji vlada već desetak dana na tržištu, poguravši najvišu ostvarenu cijenu na njujorškoj burzi iznad razine od 1.290 dolara za unucu, točnije do 1.291 dolar za uncu. Istovremeno, srebro je zaustavilo rast i prešlo u stagnaciju, uz maksimalnu cijenu od 17,55 dolara za uncu, tek nešto višu nego dan ranije.

Zanimljivo je primijetiti da je zlato ostvarilo rast vrijednosti usprkos jačanju dolara, pa se ovaj „plus“ posebice dobro osjetio na europskom tržištu, zbog činjenice da je euro dodatno oslabio prema američkoj valuti. Uostalom, europsko tržište i jest bilo glavni katalizator rasta cijena, budući da su ovdašnji kupci sve skloniji ulaganju u plemenite metale zbog zabrinutosti oko mogućeg izlaska Velike Britanije iz EU.

Danas se očekuje i objava sa sastanka vodstva Federalnih rezervi, a tržište će pomno tražiti natruhe najave povećanja kamatnih stopa ili zadržavanja iste razine, što će uvelike utjecati na tržište plemenitih metala i snagu dolara.