Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato ostaje stabilno, ali hit narednog razdoblja bit će – srebro

/
Posted By
/
Categories

Zlato je ostvarilo još jedan „pozitivan“ tjedan na svjetskom tržištu, doduše uz bitno manje prinose nego u ranijem razdoblju – u odnosu na tjedan dana ranije, završna cijena zlata na njujorškoj burzi (NYSE) bila je otprilike 0,3 posto veća. Takva situacija ukazuje na stabilne cijene, umjesto nastavka prilično strelovitog trenda rasta, a potvrđuje to i ne osobito velika razlika između najviše i najniže cijene posljednjeg dana prošlog tjedna na NYSE – dnevni minimum iznosio je 1.246,90, a dnevni maksimum 1.259,30 dolara za uncu.

Mišljenja analitičara o kretanju cijena zlata u narednom razdoblju podijeljena su – dok dio vjeruje da je zbog „pesimistične“ objave Federalnih rezervi i smanjivanja najave podizanja kamatnih stopa s četiri puta, kakav je bio plan u prosincu, na svega dva povećanja, i službeno potvrđena nestabilnost svjetske ekonomije zbog čega bi plemeniti metali trebali rasti, drugio dio stručnjaka ističu da zlato ulazi u period smanjenog trgovanja, što bi moglo cijenu i spustiti na razine od oko 1.225 dolara za uncu.

No, bez obzira na kretanje cijena zlata, investitori će u narednom razdoblju pažljivije pratiti kretanje cijena srebra, koje je zbog niže cijene pogodnije za početna ulaganja u plemenite metale. Od početka godine zlato je raslo po stopama bržim od srebra, pa bi „bijeli metal“ mogao uskoro nadoknaditi tu prednost. Da je srebro izloženo većem tržišnom interesu, ali i snažnijim dnevnim promjenama, pokazuje i raspon cijena na NYSE u petak – dnevni minimum iznosio je 15.65 dolara za uncu, a dnevni maksimum 16.11 dolara za uncu, što znači da se samo dnevnim trgovanjem moglo „zaraditi“ i do tri posto vrijednosti.

Analitičari renomiranih financijskih institucija HSBC i Commerzbank istaknuli su kako je srebro prošlog tjedna dosegnulo najveću cijenu od listopada prošle godine, a odnos vrijednosti zlata i srebra smanjen je sa 1:86 na 1:78, što znači da bi za jedan gram zlata trebalo „platiti“ 78 grama srebra. Tijekom većeg dijela prošle godine taj se odnos kretao u omjeru 1:70 što znači da srebro ima još dosta prostora za rast.