Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato ponovo u rastu – Snažan skok vrijednosti plemenitih metala

/
Posted By
/
Categories

Nakon slabijeg razdoblja koje je potrajalo oko tri tjedna, početkom ove sedmice cijena zlata ponovo je ostvarila značajan rast, posebice u utorak kada je skočila za više od jednog postotnog boda. Na njujorškoj burzi, cijena zlata trenutačno se kreće u razini od oko 1.290 dolara za uncu, uz izglednu mogućnost da se do kraja tjedna ponovo uspne iznad psihološke granice od 1.300 dolara za uncu. Snažno je porasla i cijena srebra, dosegnuvši vrijednost od 17,35 dolara za uncu.

Ključni razlog novog rasta cijena zlata i srebra prvenstveno je u nešto slabijem dolaru, ali i pojačanim geopolitičkim tenzijama, osobito u Španjolskoj kojoj prijeti „rascjep“, Njemačkoj koja očekuje tešku muku sastavljanja stabilne vlade uz stalnu prijetnju ekstremista, kao i Sjevernoj Koreji kao stalnom „strašitelju“ globalnog tržišta.

Na cijenu zlata pozitivno je utjecao i rast cijene sirove nafte kao lidera sektora sirovina, a najvažniji ekonomski pokazatelj ovog tjedna bit će objava zapisnika sa sjednice vodstva američkih Federalnih rezervi, u kojima će investitori tražiti naznake mogućeg povećanja kamatnih stopa do kraja godine. Još jedno povećanje referentnih kamatnjaka vjerojatno bi umanjilo vrijednost zlata, barem kratkoročno, dok bi odustajanje od planiranog podizanja kamatnih stopa označilo duboku nestabilnost američkog gospodarstva te povećalo potražnju za zlatom kao „sigurnom lukom“ za ugroženi kapital.