Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato probilo novi „plafon“ – Analitičari predviđaju „bitkoinovski“ rast

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata prošlog tjedna probila je novi „plafon“ i popela se iznad razine od 1.350 dolara za uncu, pa čak u jednom trenutku i preko granice od 1.360 dolara za uncu koju su analitičari ocijenili ključnom granicom koja će odrediti može li pozitivan trend koji vlada već tjednima zlato odvesti na nove rekordne razine.

A odgovor je, čini se – da može, posebice u okvirima kada američki dolar, usprkos kratkotrajnoj stabilizaciji, završava siječanj „u minusu“. Daljnje slabljenje ove valute otvorit će prostor dodatnom rastu vrijednosti zlata koje je već poraslo više od 100 dolara po unci od prošlogodišnjeg prosinca, a većina stručnjaka slaže se u stavu da činjenica da mu vrijednost nije pala nakon tako snažnog uzleta znači da zlato ima još prostora za ekspanziju.

U korist takvih argumenata ide i politička situacija u SAD-u gdje je federalna vlada trenutačno u „zastoju“ budući da se dvije vodeće političke stranke nisu mogle dogovoriti oko proračunskih sredstava, što je vrijednost dolara zadržala na najnižim razinama u protekle tri godine. Takva neizvjesnost, uz snažnu korekciju brzorastućih opcija poput kriptovaluta, otvara nove perspektive za zlato kao ulaganje koje donosi najveću sigurnost imovini.

Dio analitičara čak očekuje da bi zlato i srebro mogli postati novi hit na tržištu i rasti nezapamćenom brzinom, poput bitcoina. Prema tim previđanjima, kada vrijednost srebra koja se sada kreće oko 17 dolara za uncu, preskoči 21 dolar za uncu, nastavit će se eksponencijalno povećavati. Zlato je povijesno najvišu vrijednost imalo na razini od oko 1.900 dolara za uncu, a stručnjaci vjeruju da bi ovo mogla biti godina u kojoj bi se granica od 2.000 dolara za uncu mogla preskočiti.