Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato ‘profitiralo’ na burzovnom krahu

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata proteklog tjedna doživjela je značajan oporavak i vratila se u razinu od oko 1.230 dolara za uncu, dok s druge strane burzovni indeksi diljem svijeta bilježe ozbiljan pad. Čini se da se, u globalno nesigurnom okruženju potresenom trgovinskim ratovima SAD-a „sa svima“ kao i Brexitom, apetit investitora za rizikom smanjuje te da se okreću sigurnijim ulaganjima gdje prvo mjesto zauzimaju plemeniti metali.

Uz to, povećane cijene sirove nafte, kao lider sektora sirovina kojem pripadaju zlato i srebro, važan su vanjski faktor koji može utjecati na dodatni porast vrijednosti plemenitih metala, a tjedan pred nama nudi i niz prijelomnih situacija koje bi mogle dugoročno utjecati na odnos investitora prema rizičnijim ulaganjima poput vrijednosnih papira i sigurnijim opcijama poput zlata.

Naime, čini se da je tržišna kapitalizacija, osobito američkih korporacija – koje čine oko 40 posto globalnih burzovnih indeksa – blizu svog vrhunca te da slijedi (skori?) pad. Američkim kompanijama trguje se na povijesno visokim razinama, pa je već sada odnos tržišnih i knjigovostvenih vrijednosti tih tvrtki dvostruko veći nego u ostatku svijeta. Ukratko, čini se da je velik broj kompanija trenutačno „precijenjen“, a u situaciji globalnog usporavanja gospodarstva i prijeteće nove recesije, mogao bi se dogoditi nagli pad vrijednosti i pomicanje fokusa investitora prema „sigurnim lukama“ za njihov kapital.

U takvim uvjetima, vrijednost zlata očekivano raste – prema predviđanjima analitičara, do kraja godine trebala bi se popesti do razine iznad 1.265 dolara po unci, a tijekom sljedeće i iznad 1.350 dolara po unci.