Zlato raste, ali srebro je hit dana

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata početkom tjedna lagano je porasla, ali zato je srebro bilo apsolutni hit dana, uz skok od gotovo dva posto! Na njujorškoj burzi cijena zlata porasla je 0,2 posto i kretala se u rasponu od 1.311,70 do 1.317,40 dolara za uncu, a cijena srebra, uz prosječni rast od 1,95 posto ponovo je preskočila razinu od 19 dolara i ostala u rasponu od 19,03 do 19,40 dolara za uncu.

Umjereni rast cijena srebra i zlata nastavio se i danas na svjetskom tržištu.

Ključni faktor ovog tjedna, koji će odrediti ne samo cijene plemenitih metala, već i šire gospodarske odnose, jest sastanak FED-a sutra na kojem će vodstvo američke centralne banke predstaviti odluku o povećanju kamatnih stopa, odnosno odgovoriti na očekivanja tržišta o tome hoće li se to povećanje dogoditi u rujnu, prosincu ili tek iduće godine. Dodatno, markoekonomske odnose mogla bi zakomplicirati i odluka Bank of Japan koja će također sutra predstaviti odluku o nastavku, smanjenju ili eventualnom jačanju mjera kvanititativnog popuštanja.

Kratkoročno, prolongiranje podizanja referentnih kamatnjaka u SAD-u, uz daljnje mjere u Japanu, trebalo bi značajno oslabiti dolar i tako omogućiti novi rast plemenitih metala. U tom slučaju, analitičari očekuju rast zlata iznad razine od 1.360 dolara za uncu.