Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato raste: Cijena na najvišoj razini u proteklih mjesec dana

/
Posted By
/
Categories

Snažnim rastom krajem prošlog tjedna zlato je doseglo najvišu vrijednost u proteklih mjesec dana, temeljenu na višim cijenama nafte i smanjenim povjerenjem ulagača u rizična ulaganja poput vrijednosnih papira.

Početni skok vrijednosti plemenitih metala, koji su u petak na njujorškoj burzi porasli za više 15 dolara po unci ili 1,2 posto, inicirao je nešto niži indeks američke valute, no i nakon jačanja dolara zlato je nastavilo svoj „put prema gore“, zaustavivši se nešto iznad razine od 1.297 dolara za uncu, odnosno sasvim na „magičnoj granici“ od 1.300 dolara za uncu. Srebro je rastom od 1,3 posto stiglo nadomak vrijednosti od 17,5 dolara za uncu.

Početkom tjedna, u ponedjeljak, rast je donekle ograničen povlačenjem dobiti investitora iznenađenih značajnim skokom cijene zlata, no i dalje se vrijednost unce zlata drži stabilno u razini od oko 1.295 dolara.

U ovom tjednu, smatraju analitičari, zlato bi moglo testirati listopadski vrhunac vrijednosti od 1.306 dolara za uncu, a na ruku plemenitim metalima ide neizvjesna budućnost velike porezne reforme američke administracije koja je dobila „zeleno svjetlo“ u Kongresu ali bi, kao i reforma zdravstva, mogla zapeti u Senatu. Neizvjesnost ruši vrijednost dolara i obveznica, povećavajući vrijednost zlata i interes investitora za plemenitim metalima.

Globalni nemiri također utječu na interes ulagača u sigurne luke za svoj kapital – uz otvorene ili potencijalne vojne sukobe, trenutačno razdoblje obilježavaju veće ili manje političke krize u nekim od najmoćnijih svjetskih zemalja. Španjolska tako još uvijek ne uspijeva riješiti „katalonsko pitanje“, Saudijska Arabija također je „pod povećalom“ globalnog tržišta zbog niza neočekivanih obrata u političkom životu zemlje, Njemačka teško da će dobiti vladu prije kraja godine, a Britanija ju u istom razdoblju možda – izgubi, i to uz prijetnju teških posljedica Brexita.

Dodatna pozitivna vijest koja analitičare navodi na očekivanja rasta cijena prema kraju 2017. godine jest pojačana potražnja za fizičkim zlatom, osobito na području Azije, koja je i najveći svjetski potrošač ove plemenite kovine.