Zlato skočilo za 4 posto i dosegnulo rekordne razine

/
Posted By
/
Categories

Kraj prošlog tjedna zlato je osvojilo “na juriš”, uz cijenu koja je samo u jednome danu skočila za 4,2 posto ili više od 50 dolara po unci, popevši se znatno iznad razine od 1.250 dolara za uncu koje su se samo prije mjesec dana činile nedostižnima. Tako je od početka godine zlato zapravo u konstantnom rastu, koji je kumulativno veći od 15 posto, što znači da su investitori koji su u siječnju uložili svoja sredstva u investicijsko zlato, u manje od mjesec dana ostvarili značajne dobitke.

Zbog toga, nakon ovako snažnog perioda rasta, treba očekivati i nešto izraženiju korekciju cijena, kao posljedicu povlačenja stečene dobiti i stabilizacije tržišta plemenitih metala. Ne čudi stoga što je nakon iznimnog rasta u četvrtak, cijena zlata u petak na njujorškoj burzi dan ipak završila “u crvenom”.

Konkretno, dnevni raspon cijena posljednjeg dana prošlog tjedna na Njujorškoj burzi (NYSE) kretao se između 1.231,90 i 1.242,20 dolara za uncu zlata, odnosno 15,56 i 15,81 dolara za uncu srebra.

Usprkos tome, cijena je u odnosu na tjedan dana ranije ostvarila snažan rast od čak 5,7 posto u svega tjedan dana, što je najbolji relativni rast još od listopada 2011. godine. Ujedno, prošli tjedna bio je četvrti tjedan zaredom u kojem je cijena zlata ostvarila rast, a analitičari tvrde da je ovaj trend daleko od kraja.

Iako se kratkoročno očekuje korekcija cijena, činjenica je da se stručnjaci slažu da i uz ove cijene zlato nije precijenjeno, stoga bi se one trebale održati iznad teritorija od 1.200 dolara za uncu i u srednjem roku “loviti” razine od 1.300 dolara za uncu.