Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato snažno poraslo zbog trgovinskog rata SAD-a i Kine

/
Posted By
/
Categories

Vrijednost zlata snažno je porasla krajem prošlog i početkom ovog tjedna, premašivši vrijednost od 1.315 dolara za uncu i postavivši najvišu cijenu u protekla dva mjeseca. Kako je objasnio Reuters, investitori su u plemenitim metalima potražili „sigurnu luku“ nakon jačanja tenzija u trgovinskom ratu Kine i SAD-a, ali i prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa uvođenjem carina Meksiku.

Takav razvoj događanja, smatraju analitičari, značajno bi pogurao svijet prema novoj recesiji, a u kriznim vremenima vrijednost najviše raste upravo investicijskom zlatu. Kako navode analitičari, uvođenje carina Meksiku moglo bi imati i snažnije posljedice od trgovinskog rata s Kinom, budući da je razmjena dobara između SAD-a, Meksika i Kanade snažno integrirana zbog sporazuma NAFTA.

Sve to navelo je analitičare na nova upozorenja o prijetnji recesijom, pa tako prema analizi velike banke BNP Paribas stoji kako 84 posto financijskih direktora očekuje da će SAD ući u recesiju prije prvog kvartala 2021. godine.

Stručnjaci su istaknuli kako je ovaj snažni rast cijena zlata vrlo vjerojatno održiv u ovakvim globalnim gospodarskim uvjetima, osobito ako cijena unce prijeđe razinu „tehničkog otpora“ na otprilike 1.320 dolara.