Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato spremno za novi uzlet usred političke i gospodarske nesigurnosti

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata oporavila se krajem prošlog tjedna, a na njujorškoj burzi u petak poslijepodne popela se i iznad razine od 1.230 dolara za uncu. U ponedjeljak ujutro cijena je dodatno porasla, za gotovo 0,5 posto na svjetskom tržištu, što analitičare navodi na tezu da je korektivni period za vrijednosti investicijskih metala završen te da slijedi novo razdoblje rasta cijena zlata i srebra.

Većina stručnjaka u tjednu pred nama očekuje više cijene plemenitih metala. Posljednji ”svježi poticaj” rastu vrijednosti zlata dala je povećana potražnja za sigurnim ulaganjima nakon novog raketnog testa koji je napravila Sjeverna Koreja, a porast globalne nesigurnosti u kombinaciji s laganom brigom oko američkog gospodarstva nakon slabijih prošlotjednih izvještaja, značajan dio ulagača usmjerili su prema plemenitim metalima kao ulaganju koje je najkvalitetniji ”čuvar vrijednosti”.

Cijena zlata proteklog tjedna spustila se do 1.215 dolara za uncu, no analitičari očekuju da bi se taj iznos mogao pokazati kao cjenovno dno za ”žuti metal” koji u predstojećem razdoblju ponovo pokazuje znakove uzleta.

Osim što velik dio analitičara smatra da je vrijeme da zlato i zbog tehničkih razloga ”okrene smjer” nakon nekoliko uzastopnih tjedana nižih cijena – jer tržište je uvijek sklono izmjenjivim ciklusima – stručnjaci naglašavaju i fundamentalne faktore poput političke i ekonomske nestabilnosti kao potencijalni ”okidač” za novi skok zlata i srebra.

Naime, uz ponovo ”prijeteći” sukob EU i Britanije oko ”razdruživanja”, opet se aktualizira i kriza grčkog duga koja bi dodatno mogla uzdrmati eurozonu. Teroristički i hakerski napadi, ali i činjenica da je ovo izborna godina u brojnim ”stabilnim” demokracijama Europske unije dovode do opreza na tržištu. U kombinaciji s već spomenutim globalnim faktorima, očekuje se manji ”apetit za rizikom” na svjetskom tržištu, a veća potražnja za sigurnim opcijama koja će utjecati i na cijenu plemenitih metala.

Negativan utjecaj na cijenu moglo bi imati povećanje kamatnih stopa u lipnju, no iskusni ulagači vjeruju da je ta mogućnost, koja je gotovo izvjesna, već ”ukalkulirana” u postojeće cijene zlata i srebra.