Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato stabilno pred objavu značajnih ekonomskih informacija

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata u proteklom tjednu spustila se u novu razinu stabilnih cijena, dosegnuvši najnižu vrijednost u posljednja tri tjedna. U ponedjeljak je tako cijena zlata bila stabilna u rasponu od 1.253,80 do 1.269,40 dolara za uncu na njujorškoj burzi, a u utorak ujutro cijena se uglavnom kretala između 1.255 i 1.260 dolara za uncu.

Smirivanje geopolitičke situacije doprinjelo je rastu interesa za rizičnijim oblicima ulaganja, pa je tako porasla vrijednost dioničkih indeksa, a smanjena je potražnja za plemenitim metalima. Usporedo s time, u prošlom je tjednu i značajno ojačao američki dolar, što je dodatno korigiralo cijenu zlata na svjetskom tržištu.

Ipak, i dalje tinjaju potencijalni sukobi u odnosu SAD-a s Rusijom i Sjevernom Korejom, a dodatnu napetost mogao bi prouzročiti i rast potpore kandidatkinji desnog centra Marine Le Pen pred nedjeljene predsjedničke izbore u Francuskoj. Tjedan pred nama trebao bi donijeti i značajan rast ekonomskih i gospodarskih informacija – danas počinje sastanak vodstva FED-a u SAD-u, koji ipak ne bi trebao rezultirati promjenom stava o podizanju kamatnih stopa, a u petak se očekuje objava broja novootvorenih poslova na američkom tržištu, koje je indikator gospodarske snage te zemlje. Rezultat ispod očekivanja svakako bi potaknuo novi oprez na tržištu i veći interes za sigurnijim oblicima ulaganja, poput investicijskog zlata.

Očekivanja analitičara su da će do kraja tjedna vrijednost zlata proći bez većih fluktuacija, eventualno uz lagani rast ili korekciju ovisno o snazi američke valute.