Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato tjedan završilo sa snažnim rastom cijena, stručnjaci najavljuju nastavak tog trenda

/
Posted By
/
Categories

Zlato i srebro protekli su tjedan zaključili sa snažnim rastom, koji je na tjednoj razini iznosio više od dva posto. Na njujorškoj burzi cijena zlata u petak je u prosjeku porasla za 0,7 posto ostvarivši raspon vrijednosti od 1.249,40 do 1.257,30 dolara za uncu, dok je cijena srebra dvostruko bržim prosječnim rastom ostvarila raspon od 16,63 do 16,97 dolara za uncu.

Cijene plemenitih metala pogurala je nestabilnost američke administracije, uz brojne novinske izvještaje koji su pred javnost iznijeli sumnje u bliske odnose predsjednika Donalda Trumpa s Rusijom. Ta situacija, uz pokretanje posebne istrage koja bi se trebala pozabaviti upravo ovom temom, uzrokovala je malu paniku na tržištu, posebice u srijedu kada je tržište vrijednosnih papira doživjelo najveću „rasprodaju“ ove godine. Istog dana, zlato je zabilježilo najveći rast cijene, što upućuje da su ulagači svoj kapital iz rizičnih sfera prebacili u sigurnija ulaganja poput zlata.

Analitičari vjeruju da će se pozitivan trend kretanja cijena zlata i srebra nastaviti i u idućem razdoblju. U tjednu koji će biti „siromašan“ svježim ekonomskim izvještajima, u prvom će planu biti politička pitanja, a stručnjaci vjeruju da postoji mogućnost da Federalne rezerve odgode već gotovo sigurno povećanje kamatnih stopa planirano za lipanj. Takav scenarij posebno bi povoljan bio za vlasnike plemenitih metala. I tehnički podaci idu u korist očekivanom rastu vrijednosti zlata, pri čemu analitičari smatraju da će zlato, ukoliko „preskoči“ razinu od 1.265 dolara za uncu, imati otvoren put prema razinama cijena od 1.290 dolara za uncu.