Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato trguje stabilno nakon dosegnute najviše cijene u 13 mjeseci

/
Posted By
/
Categories

Krajem prošlog tjedna zlato je doseglo najvišu cijenu u proteklih 13 mjeseci. Na krilima prijeteće globalne recesije, trgovinskih ratova SAD-a s Kinom i susjedima, vojnim nemirima na Bliskom istoku i turbulencijom u britanskoj Vladi, vrijednost „žutog metala“ sasvim se približila razini od 1.360 dolara za uncu.

Kako ta granica ipak nije probijena, očekivano je u ponedjeljak došlo do lagane korekcije cijena, nakon koje se vrijednost zlata stabilizirala na razini između 1.345 i 1.350 dolara za uncu. Istovremeno, srebro i dalje raste, približavajući se vrijednosti od 15 dolara za uncu.

Poslije niza šokova koji su se odigrali prošlog tjedna, vikend je protekao bez većih vijesti, pruživši globanim burzama priliku za predah, a sektorima sirovina – osobito plemenitim metalima koji su „tražena roba“ u vremenima krize – priliku za konsolidaciju.

Ipak, globalni problemi nisu nestali, a iako je zlato raslo već četiri tjedna uzastopce, analitičari vjeruju kako ima dobru mogućnost i tjedan pred nama završiti „u plusu“.