Zlato u korekciji nakon podizanja razine kamatnih stopa

/
Posted By
/
Categories

Protekli tjedan zlato je zaključilo s umjereno korigiranom cijenom koja se u petak na njujorškoj burzi kretala u rasponu od 1.252,70 i 1.257,70 dolara za uncu, dok je srebro bilo u rasponu od 16,54 do 16,88 dolara za uncu. Trend lagane korekcije cijena plemenitih metala nastavljen je i u novom tjednu, pa se u ponedjeljak dnevni minimum trenutačne ili „spot“ cijene zlata na svjetskim burzama spustio ispod razine od 1.250 dolara za uncu, a cijena unce srebra sasvim se približila razini od 18,50 dolara.

Ovo je drugi uzastopni tjedan koji je zlato završilo „u minusu“, a ukupna korekcija cijene u protekloj sedmici bila je oko 1 posto. Nešto veće „gubitke“ zabilježilo je srebro, koje je ionako puno volatilnije od zlata – ukupna korekcija iznosila je oko 3 posto.

Ključan razlog pada cijena plemenitih metala su izrazito ambiciozni planovi centralne američke banke koja je prošlog tjedna povećala referentnu kamatnu stopu i iznenadila investitore optimističnim procjenama stanja američkog gospodarstva. No, upućeni smatraju da su procjene FED-a neosnovane, tim više što su ih već na sam dan objave demantirali neki vrlo zabrinjavajući podaci o ekonomiji SAD-a, kao što je pad prometa u maloprodaji i pokazatelji inflacije.

Nesigurna situacija pogoduje rastu cijena sigurnih investicija poput plemenitih metala, no zlato i srebro trenutačno su „na čekanju“ dok investitori procjenjuju mogu li više vjerovati ekonomskim pokazateljima ili analizama Federalnih rezervi.

Stoga se u ovom tjednu ne očekuju značajniji pomaci zlata niti prema višim niti prema nižim razinama, a svakako će trebati pratiti može li zlato „držati“ granicu od 1.250 dolara ili će se spuštati prema sljedećoj „liniji otpora“ na oko 1.220 dolara za uncu. S druge strane, ako zlato prijeđe vrijednost od 1.265 dolara za uncu, otvara mu se put prema visokih 1.300 dolara za uncu.